Chat with us, powered by LiveChat

Wat is ethernet?

Ethernet technologie wordt al jarenlang succesvol toegepast voor ‘Local Area Networking’ (LAN). Sinds kort is het aantrekkelijk om Ethernet technologie toe te passen in de vorm van ‘Wide Area Networking’ (WAN). DataWeb maakt het mogelijk om meerdere locaties in de vorm van een Virtual Private Network (VPN) of Punt-Punt verbinding aan elkaar te koppelen. Hierdoor ontstaat in feite één groot Local Area Network (LAN) op basis van IEEE 802.3. De Ethernet technologie maakt ook een razendsnelle en betrouwbare verbinding met het internet mogelijk.

Ethernet is de meest gebruikte technologie voor lokale netwerken (LAN) en wordt onderverdeeld in de volgende vormen:

 • 10 Mbit/s Ethernet (10Base-T)
 • 100 Mbit/s Fast Ethernet (100Base-T)
 • 1 Gbit/s Gigabit Ethernet (1000Base-LX/-SX)

Ethernet is een OSI laag 2 dienst. Dit betekent dat onder andere de routers voor de invulling van de IP-functionaliteit niet nodig zijn. Ook is deze dienst uitermate geschikt voor organisaties die Ethernet willen gebruiken als transportmedium en zelf hun routers voor de IP-functionaliteit (OSI-laag 3) willen installeren en beheren, of dit door een derde partij laten invullen.

DataWeb Ethernet vervangt vaste verbindingen en frame relay- of ATM-netwerken. Doordat de dienst gebruikmaakt van ‘point-to-point’- of ‘any-to-any’-verbindingen, profiteert u van optimale flexibiliteit. U bepaalt zelf welke locaties worden gekoppeld en wie toegang heeft tot het virtuele netwerk. Dit alles geïntegreerd in één platform met een internationaal bereik en een bewezen technologie: Ethernet.

Kaart Ethernet Europa

Verzorgingsgebied DataWeb Ethernet

Het ontstaan van de Ethernet technologie

Het woord Ethernet komt van de auteur van het boek ‘The Ethernet Management Guide’ van Martin Nemzow. Hij heeft deze naam bedacht voor het doorgeven van een elektrische informatiestroom via een kabel in een netwerk. Ether is van ‘lumeniferous ether’, het alom vertegenwoordige passieve medium dat elektromagnetische golven door de ruimte kan transporteren. Zoals bijvoorbeeld licht van de zon naar de aarde.

Ethernet is ontwikkeld als een project van Xerox PARC (Palo Alto Research Center). Het algemeen geaccepteerde verhaal gaat dat Ethernet in 1973 is uitgevonden, toen Robert Metcalfe een memo schreef aan een van zijn bazen in PARC over het potentieel van Ethernet. Metcalfe beweert dat Ethernet in de navolgende jaren is uitontwikkeld. In 1976 publiceerden Robert Metcalfe en David Boggs (Metcalfe’s assistent) een document getiteld ‘Ethernet: Distributed Packet-Switching For Local Computer Networks.’

Hieronder treft u de eerste tekening van de Metcalfe’s uitvinding ‘Ethernet’, op een bierviltje aan de bar:

ethernet schets

Symmetrische up-/downstream snelheden

Als zakelijke Internet Service Provider (ISP) ziet DataWeb een sterk toenemende vraag naar symmetrische up-/downstream snelheden. Het wijdverspreide SDSL biedt weliswaar hoge snelheden, maar die blijven beperkt tot 2 Mbit/s. Ook aan de nieuwe ADSL technologie, ADSL2+, zit een nadeel: hierbij liggen de up- en downstream snelheden zo ver uit elkaar, dat deze zeker prima zijn voor de consumentenmarkt, maar meestal niet toereikend voor zakelijk gebruik.

Ethernet over koper

Voor welke organisatie is DataWeb Ethernet geschikt?

Ethernet is uitermate geschikt voor bedrijven, overheden en andere instellingen waarbij een 2 Mbit/s verbinding niet (meer) volstaat en behoefte is aan symmetrische up-/downstream snelheden. Bijvoorbeeld omdat deze gebruikt worden voor grotere volumes
data-, voice- en internetverkeer. Ook bij locaties waar DSL door afstandbeperkingen niet beschikbaar is biedt Ethernet uitkomst. Ethernet is namelijk aanzienlijk minder afstandgevoelig en heeft daardoor een hogere dekkingsgraad. Ethernet is een toekomstvaste oplossing: eventuele toenemende bandbreedtebehoeftes kunnen eenvoudig zonder kostbare upgrades of ingrijpende migraties ingevuld worden. Ethernet is tot slot ideaal voor bedrijven en instellingen die (nog) niet kunnen inschatten hoe snel zij gaan groeien en een oplossing zoeken voor de ‘groei’.

Ethernet toepassingen

Nieuwe protocollen als ‘Ethernet over SONET/SDH (EoS)’ en MPLS maken Ethernet nu ook uitermate geschikt voor allerlei WAN-toepassingen en internetverbindingen. Gebruikmakend van deze ontwikkelingen biedt DataWeb nu ook betaalbare, betrouwbare en eenvoudig te beheren verbindingen, gebaseerd op de Ethernet-technologie. DataWeb Ethernet is gespecialiseerd in het leveren van deze WAN-Ethernet verbindingen.

Geen routers of soortgelijke apparatuur meer nodig op de verschillende vestigingen

DataWeb Ethernet is een OSI laag 2 dienst, wat betekent dat er geen routers of soortgelijke apparatuur meer nodig zijn op de verschillende vestigingen. Bij Ethernet Internet is het wel aan te raden een firewall te gebruiken die aan Network Address Translation doet, met als doel om op deze manier wel uw interne LAN te beschermen.

Aansluitingen Ethernet

De twee verschillende fysieke connectiemogelijkheden, inclusief de bandbreedte en de beschikbaarheid zijn:

DataWeb Ethernet over Koper:
2 Mbit/s t/m 20 Mbit/s
en
DataWeb Ethernet over Glasvezel:
10 Mbit/s t/m 1000 Mbit/s (1 Gbit/s)

 

 • DataWeb Ethernet-over-Koper, bandbreedtes tot en met 20 Mbit/s (leverbaar in Nederland en België)
 • DataWeb Ethernet-over-Glasvezel, bandbreedte tot en met 1 Gbit/s (uitsluitend leverbaar in Nederland)

 

DataWeb Ethernet levert deze aansluitingen via alle telecomaanbieders van Nederland met als enige voorwaarde dat het product en het dekkingsgebied dit toelaat.

Ethernet over glasvezel

Voordelen DataWeb Ethernet

 • Ethernet maakt bandbreedtes mogelijk van 2 Mbit/s tot en met 1 Gbit/s met symmetrische up-/downstream snelheden
 • Voor DataWeb Ethernet is verder geen hardware meer nodig
 • Alle DataWeb Ethernet verbindingen worden standaard geleverd met een RJ-45 Ethernetaansluiting of SFP en zijn hiermee direct aansluitbaar op elk LAN-netwerk
 • DataWeb Ethernet is een toekomstvaste oplossing: eventuele toenemende bandbreedtebehoeftes kunnen eenvoudig zonder kostbare upgrades of ingrijpende migraties ingevuld worden
 • Minder afstandgevoelig dan DSL, hierdoor heeft DataWeb Ethernet een hogere dekkingsgraad
 • DataWeb levert Ethernet via alle telecomaanbieders van Nederland met als enige voorwaarde dat het product en het dekkingsgebied dit toelaat
 • Alle DataWeb Ethernet verbindingen worden standaard geleverd met gegarandeerde bandbreedte, zijn volledig transparant en kennen geen datalimiet
 • Alle DataWeb Ethernet verbindingen beschikken standaard over een SLA van minimaal 99,9%: 24 uur per dag, 7 dagen in de week en 365 dagen per jaar kunnen eventuele storingen gemeld worden.

 

DataWeb Ethernet is uitermate geschikt voor die situaties waarbij behoefte is aan meer capaciteit dan de gangbare
2 Mbit/s SDSL-verbindingen. En dit alles voor een schappelijke prijs.

Voordelen DataWeb als dienstenaanbieder

Een aantal sterke punten om voor DataWeb als dienstenaanbieder te kiezen zijn:

 • DataWeb is sinds 1994 actief als Internet Service Provider (ISP) in de zakelijke markt
 • Betreft een onafhankelijk en zelfstandige aanbieder
 • Is een financieel gezond bedrijf
 • Heeft de gezonde ambitie voor winst en investeringen in nieuwe ontwikkelingen
 • Hecht veel waarde aan kwaliteit en betrouwbaarheid
 • Levert via vrijwel alle aanbieders in Nederland
 • Werkt met persoonlijk contact en een vaste accountmanager
 • DataWeb levert ook diensten als Huurlijnen, IP-VPN, Managed Router & Firewalls, DSL, thuiswerkoplossingen, Hosting en domeinnamen.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.

Verbindingen

Ethernet.nl

Postbus 93464
2509 AL Den Haag
Zwartelaan 27
2271 BR Voorburg
T: 070 381 9218
F: 070 383 5168

© 1994 - 2024 Ethernet.nl